תפיסה מקצועית

יישום החזון הארגוני של 'בעצמי' לצמצום הפערים החברתיים באמצעות תעסוקה נעשה לאור תפיסה מקצועית הרואה את הפרט במרכז ומאמינה ביכולתו.

עם הצטרפותו לאחת מתוכניות התעסוקה שהארגון מפעיל מלווה הפונה באופן מקצועי על-ידי מקדם תעסוקה בתהליך השינוי הרגשי, תפיסתי וקוגניטיבי בדרך למימוש עצמי בתעסוקה מיטבית עבורו. השינוי כולל את חיזוק המסוגלות התעסוקתית, יכולת הבחירה האישית ובניית מסלול קריירה המבוסס על יכולותיו, נטיותיו ושאיפותיו האישיות. 2 מודלים מקצועיים שפותחו ב'בעצמי' לאורך השנים באים ליישם תפיסה זו והם כלי העבודה של מקדמי התעסוקה בתוכניות השונות. המודלים הינם מודולריים ולכל משתתף נבנית תכנית התערבות אישית התואמת את אישיותו וצרכיו.

מודל הגלגלים

'גלגלים לשינוי תעסוקתי' הוא המודל המקצועי שלנו לקידום בתעסוקה של אוכלוסיות מודרות ומעוטות הזדמנויות, וליישום החזון לצמצום העוני והפערים החברתיים בישראל על ידי שינוי מפת התעסוקה בארץ.

המודל מאגד את מרכיבי התוכניות השונות של הארגון, שממוקדות כולן במטרה לקדם את המשתתפים לעבודה יציבה והוגנת, ההולמת את כישוריהם, צרכיהם ושאיפותיהם האישיות. המודל פותח ונבנה תוך שילוב בין תאוריות מקצועיות לבין הידע והניסיון המעשי שצברנו לאורך השנים. הוא מביא לידי ביטוי את התפיסות ושיטות העבודה של 'בעצמי' לליווי פרטני ולליווי קבוצתי, ומאפשר יישום ממשי ויעיל של תוכניות התערבות המניעות תהליכי שינוי ומותאמות לצרכי הפרט או הקבוצה.

מודל החוסן התעסוקתי

'מודל החוסן התעסוקתי' שפותח בשנת 2020, נשען על מרכיבי החוסן האישי והחוסן הקהילתי והלאומי, ומציע כלים לאִבחון, חיזוק, פיתוח ומדידה של החוסן התעסוקתי באוכלוסייה.

חוסן תעסוקתי (career/employability resilience) מוגדר כ"כלל המרכיבים והכישורים שהאדם זקוק להם כדי להשתלב, להתמיד ולהתקדם בעולם העבודה המשתנה". השילוב של שינויים בעולם העבודה לצד משברים כלכליים תכופים בקנה מידה גדול, יוצר מציאות חדשה בה נדרש לפתח חוסן אישי, שיאפשר התמודדות עם משברים תעסוקתיים כדוגמת משבר הקורונה, שמדינת ישראל – כמו העולם כולו – נאלצת להתמודד אתו בשנת 2020.

אנחנו פועלים מזה 25 שנה לצמצום הפערים החברתיים באמצעות שילוב וקידום בתעסוקה של אוכלוסיות מודרות ומעוטות הזדמנויות. בשנה האחרונה אנו מתמודדים גם עם העלייה הגדולה בשיעור המובטלים והיוצאים לחל"ת, ועם הקושי לחזור ולהשתלב במעגל העבודה, בעיקר בקרב אוכלוסיות אלה.
'מודל החוסן התעסוקתי', מציע מענה למשבר הנוכחי, הן ברמת הפרט והן ברמה הלאומית.

מידע מורחב על המודל

מודל החוסן התעסוקתי של בעצמי

‏מודל השיקום התעסוקתי

מודל השיקום התעסוקתי של עמותת 'בעצמי', נותן קווים מנחים לליווי תעסוקתי מודע ומותאם למצבי טראומה ומשבר.

אירוע טראומטי הוא אירוע פתאומי ובמהלכו המוח, והגוף נכנסים למצב הישרדות המלווה בתגובות פיזיולוגיות ונפשיות חזקות. גם לאחר שהאיום חולף, המנגנונים ההישרדותיים ממשיכים לפעול וגורמים לתחושות של חוסר אונים ואובדן שליטה, דבר שמשבש את התפקוד היומיומי ופוגע בכל תחומי החיים, כולל בתעסוקה.

השתלבות בעבודה היא המפתח לשיקום מטראומה, כיוון שהיא מספקת בדיוק את מה שהטראומה פגעה בו – תחושת שליטה, משמעות, יכולת בחירה וקשרים חברתיים. כאשר אדם משתלב בעבודה, הוא מקבל הזדמנות לגלות מחדש את יכולותיו ולבנות עתיד של תקווה וצמיחה.

תפיסת השיקום התעסוקתי, פותחה על בסיס ידע וניסיון שהצטברו בעמותה בליווי התעסוקתי לאוכלוסיות בטראומה ומשבר כמו נשים נפגעות אלימות, מפונים במלונות בתקופת המלחמה ועוד.

בנוסף, תפיסת השיקום התעסוקתי, המבוססת על הבנת השפעות הטראומה, מתאימה גם לליווי אנשים במצבי משבר ומעבר, כמו עולים חדשים או נשים בחברה הבדואית, שמתמודדים עם שינויים זהותיים ותרבותיים מורכבים בדרכם להשתלבות בתעסוקה.

המודל מבוסס על חמישה עקרונות מנחים: בניית אמון וקשר מיטיב, השבת תחושת השליטה והבחירה, יצירת קשרים חברתיים, שינוי בסכמות החשיבה והרחבת משאבים פנימיים. הליווי התעסוקתי מתמקד בזיהוי ביטויי הטראומה בארבעה ממדים: רגשי, קוגניטיבי, התנהגותי ובינאישי. היכולת לזהות את הסימפטומים בממדים השונים, מאפשרת להבין אותם בהקשר של הטראומה, 'לנרמל' ולבחון דרכי התערבות מתאימות.

המודל מדגיש כי תעסוקה היא הרבה יותר מפרנסה – היא כלי רב-עוצמה לשיקום, המכוונת להגביר 5 מדדים של רווחה אישית: קשר ושייכות, מסוגלות עצמית, מסוגלות כלכלית, בירור זהות מחדש ואת רמת האוטונומיה של הפרט.

הליווי התעסוקתי עובד להגביר מרחבים אלו ומאפשר צמיחה אישית לאחר משבר.

 

מודל השיקום התעסוקתי