יישובים במעברים
התכנית "יישובים במעברים" הוקמה בשיתוף פעולה בין מנהלת תקומה, ג'וינט ישראל, משרד הרווחה, ועמותת 'בעצמי'. התכנית נולדה מתוך צורך לסייע לתושבים מקיבוצי העוטף שעברו ליישובי מעבר בעקבות המלחמה- בהיבטים תעסוקתיים וכלכליים, ולהעניק להם כלים, תמיכה ופתרונות מעשיים להתמודדות עם מציאות החיים החדשה.
לכל ישוב יש מלווה תעסוקתית קהילתית, תפקידה כולל: ליווי תעסוקתי פרטני לכל אדם בהתאם לצורך, הכוונה ומיקוד תעסוקתי, הפניות ללימודים והכשרות, סיוע במיצוי זכויות, חיבור למענים נוספים שיש במרחב, תמיכה בעסקים קטנים וחיבור למערכות סיוע ממשלתיות.
בנוסף ,המלווה מתמקדת גם באנשים המתמודדים עם טראומה ואובדן, אשר לעיתים אינם יוצאים מהבית או נמנעים מפניה לקבלת עזרה בהיבטים הכלכליים והתעסוקתיים מסיבות שונות. במקרים אלו, המלוות יוזמות קשר ישיר, מעודדות לכניסה לתהליך הדרגתי ומותאם אישית ומסייעת בהשתלבות בתעסוקה התואמת את צרכי האדם ומצבו.
בשל התפיסה הקהילתית הייחודית, המלוות החלו את עבודתן דרך תהליכים קהילתיים של מיפוי ואיסוף נתונים המתבצע במספר מישורים – באמצעות סקר פרטני, וראיונות עומק עם בעלי תפקידים וגורמי מפתח בקיבוצים. המטרה היא להבין את הצרכים והיכולות של כל קהילה, ולבנות תוכנית עבודה משותפת שתסייע לקידום תעסוקה ותמיכה בקהילה.
לצד זאת, מוקם בכל קיבוץ צוות ייעודי במטרה לקדם תהליכי שיקום תעסוקתי וכלכלי. הצוות משלב נציגים מתוך המערכת הקיבוצית לצד נציגי תושבים ותפקידו להוביל, לתכנן וללוות את תהליכי קידום התעסוקה בקיבוץ תוך תשומת לב למרכיבים השונים המשפיעים על תעסוקת התושבים ומושפעים ממנה.
התכנית "יישובים במעברים" היא דוגמה לפתרון תעסוקתי קהילתי , המשלב חזון, גמישות והתאמה אישית לכל פרט וקהילה, ומאפשר לקיבוצים ולתושביהם למצוא את מקומם מחדש, להשתקם ולצמוח. המלוות פועלות מתוך תפיסה קהילתית הרואה את הכוחות והמשאבים המצויים בקהילות, ומשתמשות בהם כבסיס לצמיחה.